Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, “Telabyad’tan göç etmek zorunda kalan Türkmenler geri dönmek istiyor ancak örgütün hakimiyeti nedeniyle imkansız görünüyor.” dedi.
Bozoğlan, Suriye’deki iç savaşın Türkmen nüfus üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
5 yıldır süren iç savaş öncesinde nüfusun yaklaşık yüzde 13’ünün Türkmen olduğunu belirten Bozoğlan, Türkmenlerin en yoğun yaşadığı bölgelerin sırasıyla Hama-Humus, Halep, Türkmendağı, Şam’ın Golan bölgesi, Rakka’da Telabyad ve Hammam Türkmen bölgeleri olduğunu söyledi.
Halep’in merkezinde 7 büyük Türkmen mahallesi olduğunu ifade eden Bozoğlan, kentin doğusunda kuşatma altında kalan nüfusun üçte birinin Türkmen olduğunu dile getirdi.
Bozoğlan, Halep’in kuzeyinde Azez ile Cerablus arasında 142 köyde yaklaşık 400 bin Türkmen yaşadığını aktardı.
Güvenli bölge ihtiyacı
Bozoğlan, büyük kısmı Türkiye olmak üzere, Irak, Lübnan ve Ürdün’e sığınan Türkmenlerin geri dönme isteklerine değinerek, “Mücadelemizin temelini atayurdumuza dönmek oluşturuyor. Türkiye’ye göç etmiş tüm kardeşlerimizin kendi toprağına dönmesini istiyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.” dedi.
Türkmenlerin bir kısmının Fırat Kalkanı Harekatı’nda Azez-Cerablus hattında terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen yerlere dönmeye başladığını aktaran Bozoğlan, şöyle devam etti:
“Azez-Cerablus hattında mülkü olan Türkmenler ve Araplar geri dönmeye başladı. Orada uçuşa yasak, güvenli bölge oluştuktan sonra büyük çoğunluğunun döneceğine inanıyorum.”
PYD/PKK baskısı
Bozoğlan, Ocak 2015’ten bu yana terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin kontrolündeki Telabyad’ta yaşayan Türkmenlerin büyük kısmının tehcire uğradığını söyledi. Telabyad’ta kalanların da yoğun baskı altında olduğuna dikkati çeken Bozoğlan, “Telabyad’tan göç etmek zorunda kalan Türkmenler geri dönmek istiyor ancak örgütün hakimiyeti nedeniyle imkansız görünüyor.” ifadesi kullandı.
Türkmendağı mücadelesi
Bozoğlan, Türkmendağı’nda Türkmenlerin elinde 5-6 köy kaldığını hatırlatarak, “Büyük bölümünü kaybetsek de Türkmendağı’nı unutmayız. 5-6 köyde birliklerimiz evlerini, köylerini korumak için mücadele ediyor.” dedi.
Türkmendağı’nın yıllarca Baas rejiminin asimilasyon politikasına direndiğini vurgulayan Bozoğlan, Esed rejiminin bölgeyi ele geçirmek için 5 yıldır ısrarla düzenlediği saldırıları şöyle açıkladı:
“Türkmendağı, Akdeniz’e açılan kapı. Verimli alan. Demografik anlamda Hatay ile devamlılık, bütünlük oluşturuyor. Terör örgütleri oradan Türkiye’ye sızıyor. Türkiye’nin güvenliği için kritik bölge.” AA